Ventilation

Ventilation kommer från latinets "ventilo" eller "ventilare" som betyder luftning eller att utsätta för vinden.
Enligt Nationalencyklopedin "transport och utbyte av luft i byggnader, rum eller utrymmen" Ventilationssystemen uppdelas i fyra olika huvudtyper beroende på hur tekniskt avancerade systemen är:

typ S, självdrag
typ F, frånluftsssystem
typ FT, från- och tilluftssystem
typ FTX, från- och tilluftssystem med återvinning

FTX-system är det vanligaste valet idag för att spara energi och miljöpåverkan men det är inte ovanligt att man enbart har typ F utan någon återvinning av värmen.

Sedan början på åttiotalet åtar vi oss hela ventilationskoncept med projektering i AutoCad med pluginet Cadvent och utförande med intrimning och injustering. I dagsläget är det Thom som konstruerar ventilationsritningarna, och som även sköter om injusteringarna.

Generellt så köper vi alla cirkulära kanaler och detaljer via grossister som t.ex. Lindab eller Bevego, men rektangulära kanaler tillverkar vi själva på Gjutaregatan 5 i Nässjö.

Vi jobbar med ventilation

Gustaf Klahr

Ventilationsmontör sedan 2002

Kristoffer Johansson

Plåtslagare och ventilationsmontör sedan 2012

Johan Thilander

Plåtslagare och ventilationsmontör sedan 1995

Rickard Gustavsson

Ventilationsmontör sedan 2012. Delägare sedan 2022

Thom Gustavsson

Kalkylering och projektering sedan 2010. Delägare sedan 2022

bilder

Brunnsgård Vetlanda 2018

FTX-aggregat installerade i KFK mekan resp. Designtaks nya lokaler i Vetlanda.

Luftflödesmätning med ultraljud

I nybyggda Tallbackaskolan i Aneby installerade vi system med variabla luftflöden, och tryckoptimering, som mäts via ultraljud. Detta är senaste tekniken i ventilationsbranschen och ger väldigt precisa mätningar.

Björköby Förskola 2020

Vi installerar ett nytt ventilationssystem för påbyggnaden av Björköbys förskola. Såhär kan det se ut på våra arbetsplatser.

Industrilokaler

En av våra starkaste områden är ventilering av industrilokaler. Bilden visar det senaste tillbygget av Turabs lokaler i Nässjö.

Kvarnarps gård 2019

Vi levererade ny ventilation till anrika Kvarnarps Gård i Eksjö. Det var en gång i tiden borgmästare Munthes residens och används nu som ett behandlingshem.

Tallbackaskolan i Aneby

Bilden visar aggregatet som behandlar kök och matsal i nybyggda Tallbackaskolan i Aneby.

Tallbackaskolan i Aneby

Bilden visar aggregatet som behandlar skolans klassrum m.m. Systemet är uppbyggt med variabla luftflöden (VAV) och tryckoptimering för att minimera energianvändningen kontinuerligt.

Textilkanaler hos turab i Nässjö

Vid krav på höga luftflöden och vid svårighet att gömma undan ventilationen så är tygdon ett alternativ som vi kan erbjuda.